26 december 2004, nu bijna een jaar geleden trekt een verwoestende vloedgolf een spoor van vernieling door Zuid-Azië, een Tsunami. Ook Sri Lanka is zwaar getroffen. Vele slachtoffers, en mensen die het overleefd hebben, zijn alles kwijt. Wij van Stichting Help Sri Lanka Nu! hebben het afgelopen jaar er alles aan gedaan om de getroffenen in het noorden (omgeving Point Pedro) van Sri Lanka te helpen. We hebben dit samen met onze familieleden in Sri Lanka gedaan. De zussen en zwagers van Ravi die 2 kilometer van het rampgebied wonen, hebben er voor gezorgd dat de hulp meteen geboden werd die nodig was. De eerste weken na de ramp hebben we ervoor gezorgd dat er een paar honderd mensen dagelijks voorzien werden van eten en drinken. Vele Waterketels zijn er uitgedeeld zodat de mensen zelf water konden koken. Er zijn ontzettend veel kleding, schoenen gegeven. Maar ook fietsen en golfplaten voor noodwoningen zodat de getroffenen iets boven hun hoofd hadden. We hebben 15 vissersboten incl. vissersnetten gegeven aan mannen die visser van beroep zijn en een gezin te onderhouden hebben. Er zijn 8 huisjes, en een nieuwe school gebouwd. Verders hebben we vele scholen geholpen. De kinderen hebben nieuwe schooluniformen en schoenen gekregen. Schoolspullen zoals boeken, schriften, pennen, verf, kleurpotloden, maar waar de kinderen heel blij mee waren, waren de speeltoestellen voor buiten. Ook hebben we een school voorzien van een kopieerapparaat. De vele brillen die wij hebben mogen ontvangen zijn allemaal goed terecht gekomen. Zelf zijn we in Juli/Augustus dit jaar geweest en hebben er keihard gewerkt om de mensen te helpen. Het was triest om te zien hoe vele mensen tussen de puinhoop leven. De getroffenen waren blij om ons te zien en zijn ons ontzettend dankbaar wat wij voor hen gedaan hebben. Maar de mensen vragen zich ook af waar de hulp blijft van de grote organisaties. Een vraag die begrijpelijk is. Er zitten nu nog steeds mensen in tentenkampen.

De mensen zelf hebben de draad van het leven zo goed en zo kwaad als mogelijk weer opgepakt. Doch men heeft nog steeds dringend behoefte aan hulp.

De hulp die is geboden, is merendeels afkomstig van privé-hulp, opgezet door particulieren.

Ook het idee om de mensen hier financieel een kindje te laten adopteren is een groot succes. In de tijd dat wij in het noorden van Sri Lanka waren, zijn we druk bezig geweest om te kijken welke kinderen die hun vader/moeder of beide hebben verloren te helpen en te bekijken wat er nodig was om ze weer een (goede) toekomst te kunnen bieden. We hebben naaimachines, fietsen, kleding enz. voor de kinderen en hun familieleden gekocht en uitgedeeld.

Wij vinden het belangrijk om de kinderen en de overgebleven familieleden te hebben gesproken, zodat we de financiële adoptiefouders hier alles kunnen vertellen over het kind en de situatie. We houden de financiële adoptiefouders hier regelmatig op de hoogte door verslag te doen hoe het met het kind gaat. Het contact tussen hen beide moet goed zijn. En het is leuk hoe de kinderen in Sri Lanka reageren. Een meisje die dolgelukkig is dat wij de moeder een fiets hebben gegeven zodat moeder haar zelf weer naar school kan brengen. En kinderen die nu weer buiten met andere kinderen spelen en vrolijk zijn. Dat is toch prachtig, daar doen we het voor!

Het was voor ons een druk jaar maar we zijn ontzettend blij dat we dit alles voor de mensen in Sri Lanka hebben kunnen doen, en we hopen er nog heel lang mee door te kunnen gaan! Wij willen voor het aankomend jaar vooral scholen gaan helpen aan boeken en andere schoolspullen.

Er zijn een aantal scholen waar we wat voor willen doen. En als het financieel mogelijk is ook weer gaan bouwen. Ook willen we de mensen die visser van beroep zijn helpen aan boten. Want er zijn er nog heel veel boten nodig. En wat we voor de rest nog gaan doen wordt iedereen door ons van op de hoogte gehouden. Onze contactpersonen aldaar houden alles continu in de gaten en mocht er iets nodig zijn geven ze het aan ons door. Ravi heeft wekelijks telefonisch contact met de familie.

Wij hopen dat de mensen hier de getroffenen in Sri Lanka een warm hard willen toe dragen. Ook voor het komend jaar, want het blijft nodig! Voor informatie over doneren of financieel adopteren kunt u kijken op onze website: www.helpsrilankanu.mysites.nl of schrijven naar Irisstraat 16, 7101 CG Winterswijk of mailen naar stichtinghelpsrilankanu@chello.nl

Ons was dit alles niet gelukt met uw steun en hulp! Dankzij de vele giften en medeleven uit Winterswijk en omgeving, maar ook uit heel Nederland hebben we dit project tot een enorm succes gemaakt! Wij willen daarom iedereen bedanken! En willen iedereen hele fijne kerstdagen wensen en een voorspoedig 2006!

Ravi & Bianca Thangathurai

Stichting Help Sri Lanka Nu!

Winterswijk